بررسی تفاوت هموروئید و شقاق مقعدی چیست؟
در این مقاله قصد داریم فیشر و بواسیر را با یکدیگر مقایسه کنیم تا کاربران بتوانند آن ها را از یکدیگر تشخیص دهند. در بخش ابتدایی به بیان تفاوت هموروئید و شقاق می پردازیم. از جنبه های مختلف تفاوت بواسیر و شقاق را بیان می کنیم. سپس به سراغ شباهت هایی که به یکدیگر دارند می رویم. پس از بررسی تفاوت و شباهت های این دو بیماری نوبت به پاسخ به پرسش می رسد. این پرسش که ایا ابتلا به هر دوی این بیماری ها ممکن است یا خیر ؟ با آگاه شدن نسبت به این بیماری ها می توانید تشخیص دهید که آیا نیاز به درمان بواسیر یا شقاق دارید یا خیر.
تفاوت هموروئید و شقاق
در این بخش از مقاله به بیان تفاوت بواسیر و شقاق می پردازیم. این دو بیماری مقعدی شباهت هایی هم به یکدیگر دارند که در بخش بعدی از همین مقاله به آنها خواهیم پرداخت. تفاوت هموروئید و شقاق به شرح زیر است.
1- محل درگیر شدن در بیماری
از تفاوت هموروئید و شقاق می توان به عروق ناحیه مقعد در بیماران اشاره کرد. بیمارانی که به بواسیر مبتلا هستند دارای تورم عروق بیشتری هستند. این موضوع در بدن بیمار بسیار محسوس است. در بیماری شقاق مقعدی بیماران به ترک هایی عمیق دچار می شوند که در دیواره خارجی مقعد است. دیواره خارجی یعنی اینکه این ترک خوردگی ها داخل بدن نیستند و بیرون هستند. پس می توان آنها را مشاهده کرد. پس اولین تفاوت این دو بیماری تورم و شکاف در مقعد است.
2- دلایل متفاوت ابتلا
از دیگر تفاوت بواسیر و شقاق این است که این دو بیماری علت های مختلفی دارند. شقاق بیماری است که علت آن ضربه ها یا آسیب هایی است که در بدن افراد به کانال مقعد وارد می شود. اما منشا بواسیر این است که در بدن افراد به سیاه رگ هایی که در مقعد و دهانه روده هستند فشار وارد شود.
3- میزان درد
از دیگر تفاوت هموروئید و شقاق می توان به میزان درد این دو بیماری اشاره کرد. در صورتی که بیمار به شقاق مقعدی مبتلا باشد دردی که تجربه می کند بسیار شدید است. این درد در هنگامی که روده دارای تحرکات است و همینطور هنگامی که فرد اجابت مزاج می کند خود را نشان می دهد. در بیماری بواسیر خارش و دردی که بیمار متحمل می شود شدت بسیار بسیار کمتری دارد. دردی که بیمار شقاق مقعدی باید تحمل کند آزار و اذیت بسیار زیادی دارد. حتی ممکن است بیمار شقاق مقعدی از درد این بیماری از اجابت مزاج منصرف شود و آن را حبس کند.
4- رنگ و میزان خونریزی
از تفاوت هموروئید و شقاق می توان به این اشاره کرد که ممکن است رنگ خون در آنها متفاوت باشد. هر دو می توانند رنگ قرمز روشن به خود داشته باشند. اما در بیماری بواسیر این امکان وجود دارد که رنگ خون قرمز تیره هم باشد. در این بین یک تفاوت بواسیر و شقاق دیگر هم هست که بازهم مربوط به خون ریزی است. این تفاوت در حجم خون ریزی است که احتمال خون ریزی شدید در بیماری بواسیر وجود دارد اما در شقاق مقعدی خونریزی شدید نیست.
5- تفاوت در روش های درمانی
در درمان تفاوت این دو بیماری هم زیاد است و شما باید با آن آشنایی داشته باشید. شما برای درمان خانگی هر دوی این بیماری ها می توانید روش های متنوعی را به کار بگیرید. ولی مصرف آب، فیبر و فعالیت ورزشی برای هر دوی آنها یکسان است. شما باید بدانید درمان شقاق تا حدودی آسان تر می باشد. این بیماری را می توانید با استفاده از روش های خانگی هم درمان سازید. البته که باید بدانید اگر بیماری بواسیر خود را با استفاده از روش های خانگی درمان سازید امکان دارد بعد از مدتی بیماری بازگردد. بسته به نوع و شدت آن پزشک با استفاده از لیزر می تواند آن را درمان سازد.
برای درمان بواسیر شما می توانید با استفاده از روش های خانگی آن را درمان نمایید تا علائم آن کاهش پیدا کند. در صورتی که با استفاده از این روش ها درمان نشود، شما تنها باید آن را با روش های دیگر درمان سازید. روش درمانی لیزر بهترین روشی می باشد که شما می توانید برای درمان خود انتخاب کنید. پزشک در مورد این مسئله می تواند به بهترین نحو ممکن تصمیم گیری نماید و بهترین شیوه درمانی را برای شما انتخاب کند. روش های درمانی چهارمین تفاوت هموروئید و شقاق که برای شما به صورت مفصل توضیح داده شد.
شباهت بواسیر و شقاق
در بخش های قبلی به بیان تفاوت بواسیر و شقاق پرداختیم. در این بخش می خواهیم به شباهت هموروئید و شقاق بپردازیم. در این دو بیماری نقاط مشتریک هم وجود دارد که می توانید برای اطلاع از آن ها به این بخش توجه کنید.
- اولین شباهت هموروئید و شقاق این است که این بیماری ها در کتگوری بیماری های نشیمنگاهی قرار دارند.
- دومین شباهت هموروئید و شقاق این است که هر دو می توانند از طریق وارد شدن فشار به مقعد و یبوست بوجود بیایند. البته این به معنی تنها عامل ابتلا بودن نیست. اما در عوامل یبوست و فشار به مقعد هر دو مشترک هستند. هرچند عوامل دیگری هم برای ابتلا به این بیماری ها وجود دارد.
- سومین شباهت هموروئید و شقاق این است که این بیماری ها دارای نشانه های مشترک هستند. در هر دوی اینها نشانه هایی همچون خارش مقعد، درد مقعد، ملتهب شدن مقعد، سوزش مقعد و خونریزی وجود دارد.
- چهارمین شباهت بواسیر و شقاق این است که هر دو در بیماران درد و ناراحتی را به وجود می آوردند.
آیا می توان بواسیر و شقاق مقعدی را باهم داشت؟
بله، ممکن است فردی همزمان دچار بواسیر و شقاق مقعدی (فیشر) شود. زیرا این دو بیماری دارای عوامل ابتلای مشترک هستند. همین مشترک بودن برخی از دلایل ابتلا می تواند سبب شود که فرد به هر دوی این بیماری ها به صورت همزمان مبتلا شود.
مطابق تحقیقات مرکز هموروئید کلگری :
متاسفانه پاسخ مثبت است. از آنجایی که هر دو بیماری به دلیل تحریک و التهاب در ناحیه مقعد ایجاد میشوند، غیرمعمول نیست که افراد مبتلا به یکی دیگر دچار دیگری شوند. تخمین زده می شود که تا 95 درصد از افراد مبتلا به شقاق مقعدی هموروئید دارند.
در این مقاله شباه ها و تفاوت هموروئید و شقاق را برای شما کاربران توضیح دادیم. صورتی که به بواسیر یا شقاق مقعدی یا دیگر بیماری های نشیمنگاهی مبتلا هستید و قصد درمان دارید. یا اینکه به ابتلا به این بیماری ها مشکوک هستید می توانید از پزشکان متخصص کلینیک هیلینگ کولورکتال کمک بگیرید. این کلینیک سابقه دو دهه خدمت رسانی به بیماران نشیمنگاهی را در کارنامه خود دارد. همینطور اولین مرکزی است که اقدام به لیزر شقاق در تهران برای درمان بیماران کرد. از این رو بیماران سراسر کشور با این کلینیک آشنا هستند.
سوالات متداول
هموروئید چیست؟
هموروئید به تورم و التهاب رگ های خونی در ناحیه مقعد و راست روده اطلاق می شود. این وضعیت می تواند باعث درد، خارش و خونریزی شود.
شقاق مقعدی چیست؟
شقاق مقعدی (فیشر) به ترک یا زخم کوچک در دیواره مقعد اشاره دارد که معمولا به دلیل اجابت مزاج سخت یا فشار زیاد ایجاد می شود. این وضعیت می تواند باعث درد شدید و خونریزی شود.
علائم هر کدام چیست؟
- هموروئید: درد و ناراحتی، خارش، خونریزی (معمولا هنگام اجابت مزاج)، برآمدگی در ناحیه مقعد (در نوع خارجی)
- شقاق مقعدی: درد شدید، به ویژه هنگام اجابت مزاج، خونریزی کم (معمولاً خون روشن)، احساس سوزش و ناراحتی
دلایل ایجاد هر کدام چیست؟
- هموروئید: یبوست، فشار در حین اجابت مزاج، بارداری، نشستن طولانی مدت.
- شقاق مقعدی: اجابت مزاج سخت، اسهال مزمن، آسیب به ناحیه مقعد.
چگونه میتوان هر کدام را درمان کرد؟
- هموروئید: تغییرات در رژیم غذایی (افزایش فیبر)، استفاده از داروهای موضعی، در موارد شدیدتر، جراحی ممکن است لازم باشد.
- شقاق مقعدی: افزایش مصرف مایعات و فیبر، استفاده از داروهای مسکن و کرمهای موضعی، در موارد مزمن، ممکن است نیاز به جراحی باشد.