فیستول چیست ؟ فیستول یک اتصال یا گذرگاه غیر طبیعی است که دو عضو یا عروق را که معمولا به یکدیگر وصل نمی شوند، به یکدیگر متصل می کند.
فیستول ها می توانند در هر جایی بین روده و پوست، بین واژن و راست روده و نقاط دیگر بدن ایجاد شوند. شایع ترین مکان برای ایجاد یک فیستول، در اطراف مقعد و یا واژن است.
حال که با معنا و مفهوم فیستول آشنا شده و متوجه شدید که فیستول چیست و انواع آن کدام است، قصد داریم در ادامه به بررسی کلی تر دو نوع رایج فیستول، یعنی فیستول واژن و فیستول مقعدی بپردازیم، پس با ما همراه باشید.
فیستول واژینال یا فیستول واژن در واقع یک اتصال غیر طبیعی است که واژن بیمار را به یک عضو دیگر متصل می کند.
به عنوان مثال، یک فیستول واژن می تواند واژن را به موارد زیر متصل کند:
فیستول های واژن می توانند ناراحت کننده و شرم آور باشند زیرا معمولا نشت می کنند و بوی بدی ایجاد می کنند.
آنها همچنین می توانند عوارضی مانند موارد زیر را برای فرد به همراه داشته باشند:
بعضی از فیستول ها ممکن است به خودی خود بهبود پیدا کنند. اگر فیستول مدنظر یک فیستول مثانه کوچک باشد، پزشک ممکن است بخواهد لوله ای کوچک به نام سوند را درون مثانه بیمار قرار دهد تا پوست آن تخلیه شود و به خود فیستول فرصت دهد تا به خودی خود بهبود یابد.
همچنین ممکن است پزشک برای درمان فیستول از یک چسب پلاستیکی تهیه شده از پروتئین های طبیعی برای مهر و موم کردن فیستول استفاده کند. البته بسیاری از افراد برای درمان فیستول خود نیاز به عمل جراحی دارند.
نوع جراحی شما به نوع فیستول و جایی که در آن ایجاد شده است، بستگی دارد. گاهی ممکن است فرآیند درمان فرد به گونه ای باشد که نیاز به لاپاروسکوپی باشد. در لاپاراسکوپی، پزشک برش های کوچکی در محل بروز فیستول ایجاد می کند و از دوربین و ابزارهای خاصی برای مشاهده وضعیت بیمار استفاده می کند.
فیستول مقعدی یک اتصال کوچک است که بین انتهای روده و پوست نزدیک مقعد (جایی که مدفوع از بدن خارج می شود) ایجاد می شود. آنها معمولا نتیجه عفونت در حوالی مقعد می باشند که باعث ایجاد مجموعه عفونت(آبسه) در بافت اطراف آن می گردند. فیستول های مقعد می توانند علائم ناخوشایندی مانند ناراحتی و سوزش پوست را ایجاد کنند و معمولا به خودی خود و بدون درمان بهبود نمی یابند.
پزشک شما می تواند فیستول را ترمیم کند، اما برای این کار شما معمولا نیاز به عمل جراحی دارید. در داخل مقعد شما چندین غده وجود دارد که بعضی اوقات، آنها مسدود یا دچارگرفتگی می شوند. هنگامی که این اتفاق می افتد، یک باکتری می تواند به صورت یک فیستول متورم که در بردارنده بافت آلوده است، روی پوست اطراف دهانه مقعد ایجاد شود. اگر فیستول مقعد درمان نشود، رشد می کند و این ممکن است برای سلامتی فرد بسیار خطرناک باشد.
هیچ دارویی برای درمان فیستول مقعد به طور قطعی وجود ندارد، بنابراین معمولا از جراحی استفاده می شود. این عمل جراحی معمولا در مطب یا کلینیک پزشک انجام می شود و غالبا نیازی به مراجعه به بیمارستان نیست.
روش های دیگر درمان فیستول مقعد عبارتند از:
در این مقاله به تعریف کلی فیستول و بررسی انواع آن پرداختیم و پس از درک این موضوع که فیستول چیست به سراغ شرح کلی تر دو نوع رایج فیستول، یعنی فیستول های واژن و مقعدی رفتیم و راه های درمان هرکدام را به تفکیک مورد بررسی قرار دادیم. امیدواریم از اطلاعات ارائه شده در این مقاله رضایت کامل داشته و بهره کافی را برده باشید.