درمان کیست مویی

درمان کیست مویی

بیماری کیست مویی یکی از شایع بیماری های مقعدی به حساب می‌آید که سالانه میلیون ها نفر به آن دچار می شوند و روش های نوین زیادی برای درمان آن هم وجود دارد. کیست مویی معمولا در نواحی پایین بدن و در بالا سوراخ مقعد ایجاد می شود که درونش از مو و مواد چرکی پر شده است که کمی هم درد آور می باشد. این بیماری با نام سینوس پیلونیدال هم شناخته می شود که می تواند بیماری های دیگری از جمله آبسه مقعدی را به همراه داشته باشد. به همین دلیل است که سریعا باید به سراغ درمان کیست مویی بروید! چه با روش های خانگی و چه با لیزر! پس همراه ما باشید تا بیشتر با این بیماری و روش های مقابله با آن آشنا شویم.

معرفی بیماری کیست مویی

بیماری کیست مویی بیشتر در مردان رخ می دهد و گفته می شود حدود ۳۰% جمعیت دنیا حداقل یکبار به آن مبتلا می شوند و در بسیاری از موارد بیماری خود به خود از بین می رود و نیازی به مراجعه به پزشک ندارد. این بیماری معمولا با درد همراه است و خیلی از کسانی که به مطب مراجعه می کنند هم به این دلیل آمده اند که دردش قابل تحمل نبوده و نمی توانند کارهای عادی و روزمره خودشان را انجام دهند. ظاهر کیست مویی جوری است که هر کسی می تواند متوجه آن شود یعنی اگر در قسمت پایین تنه و دقیقا بالا مقعد یک پوست برآمده دیدید که بعد از لمس درد زیادی به شما منتقل می کند به احتمال بسیار بالا کیست مویی می باشد.

انواع کیست مویی

کیست مویی هیچ نوع خاصی ندارد و تمام آنها در یک گروه قرار می گیرند و تنها در اندازه و اینکه چقدر وخامت دارند با یکدیگر متفاوت هستند. همیشه بعد از اینکه متوجه وجود بیماری شدید، می بایست سریعا به پزشک مراجعه کنید تا با توجه به شرایطی که دارید یکی از روش های درمان را به شما پیشنهاد دهد.

علائم کیست مویی

خود کیست مویی به تنهایی هیچ علائمی ندارد و تقریبا هیچکس آن را تشخیص نخواهد داد. اما اگر در زیر آن مواد مختلف و چرک جمع شود مانند آبسه عمل می کند که همین آبسه علائم زیر را خواهد داشت :

  • تورم و قرمزی
  • درد در هنگام حرکت یا لمس کردن کیست
  • ترشح چرک و کمی خون از ناحیه متورم که بوی بسیار نا مطبوعی دارد.
  • جمع شدن مو در زیر آن که رگه های سیاه قابل دیدن هستند.
  • در مواقع زیادی باعث ایجاد حس حالت تهوع، درد و سرگیجه می شود که با داروهای مختلف قابل رفع هستند.

دلایل ابتلا به کیست مویی

در حال حاظر دلیل خاصی و ۱۰۰% برای ابتلا به کیست مویی وجود ندارد و این بیماری می تواند در اثر نقص آن قسمت از بدن باشد. در آن قسمت مو رشد می کند و بدن این مو را به عنوان یک آیتم خارجی در نظر می گیرد که سریعا باید از بین برود. به همین دلیل بدن واکنش های زیادی به آن نشان می دهد و به مرور زمان مواد زیادی در زیر پوست جمع می شود که اگر بیش از یک اندازه باشد، ممکن است باعث بروز مشکل و در نتیجه آبسه مقعدی شود. به هر حال یک موارد هستند که می توانند باعث به وجود آمدن یا تشدید این مشکل شوند که عبارتند از :

وراثت

این بیماری می تواند دلیل ارثی داشته باشد و اگر مادر یا پدرتان یکبار به کیست مویی دچار شده باشند،‌احتمال اینکه شما هم کیست مویی بگیرید زیاد خواهد بود.

تحرک کم

اگر در طول زروز فعالیت کمی دارید و بیشتر مواقع نشستید یا سرپا ایستاده اید,ممکن است به زودی دچار کیست شوید.

چاقی و اضافه وزن

اضافه وزن و عرق سوز شدن می تواند تاثیر زیادی در پیدایش کیست مویی داشته باشد.

داشتن موی زیاد و پرمویی

اگر در ناحیه پایین و مقعد خودتان حجم زیادی مو دارید,ممکن است در طرز زندگی اشتباه یا رژیم غذایی ناسالم دچار این بیماری شوید.

عرق کردن

بعضی از افراد هستند که تعداد زیادی غده عرق در بین خود دارند و بعد از کوچک ترین فعالیت سریعا عرق می کنند، این افراد بیشتر مستعد گرفتن کیست مویی هستند.

داشتن فرو رفتگی زیاد در ناحیه مقعد

گاهی مواقع ممکن است به دلیل ژنتیک ظاهر باسن یک فرد جوری است که در آن فرو رفتگی وجود داشته باشد.

روش های درمان کیست مویی

همانور که گفته شد درمان های زیادی برای کیست مویی وجود دارد و اینطور نیست که برای تمام افراد یک کار را انجام دهد. برای مثال ممکن است اندازه و وخامت کیست یک نفر بسیار بیشتر باشد و نتوان با درمان های خانگی و دارویی کاری کرد! بهترین روش های درمان کیست مویی عبارت است از : درمان های خانگی که برای موارد خفیف تر به کار می روند و معمولا پیشنهاد می شود قبل از لیزر انجام شوند. درمان های دارویی که این داروها برای کاهش درد و میزان عفونت به کار می روند و می تواند این بیماری را از بین ببرند. جراحی سنتی که اصلا پیشنهاد نمی شود و احتمال بازگشت دوباره بیماری وجود دارد. لیزر که جدیدترین روش درمان بوده و فرد می تواند در مدت ۲۰ دقیقه به زندگی روزمره خود برگردد. البته تمام موارد بالا را می بایست پزشک متخصص به شما بگوید و خودتان نباید بدون هیچ اطلاعاتی و آزمایشی به سراغ درمان های مختلف بروید. به این دلیل می گوییم که سرخود هیچ کاری نکنید که ممکن است شما نوع شدید را داشته باشید و سعی کنید با روش های خانگی آن را رفع کنید و این کار باعث هدر شدن وقت و عود بیشتر بیماری خواهد شد.

درمان کیست مویی با لیزر

درمان کیست مویی به وسیله لیزر یکی از جدیدترین و در عین حال موثرترین روش های درمان می باشد که به تازگی وارد ایران شده و نرخ ابتلا دوباره به ۰% رسانده و به همین دلیل است که بیشتر افراد به سراغ این روش می روند. مزیت لیزر این است که به هیچ عنوان از داروهای سنگین بیهوشی استفاده نخواهد شد و بیماری با یک بی حسی موضعی در مدت ۲۰ دقیقه عمل خواهد شد و در این بین دردی هم احساس نمی کند. همچنین میزان خونریزی تقریبا به صفر رسیده و جای زخم آنقدر کوچک است که بعد از مدت کوتاهی جوش خواهد خورد. لیزر کردن کیست مویی دارای دو روش مختلف است :

با بخیه

در زمانی که می خواهند ناحیه مورد نظر را بعد از لیزر بخیه بزنند پوست به شکل بیضی برش می زنند و سپس دو لبه به یکدیگر نزدیک می کنند و بخیه می زنند. دلیل اصلی این کار این است که زخم در مدت کوتاه تری جوش می خورد و از آن طرف هم احتمال عفونت و بازگشت دوباره کیست بیشتر خواهد شد.

بدون بخیه

در این روش علم دقیقا مانند مورد بالا انجام می شود و زخم هیچگونه بخیه ای نخواهد خورد. بیمار می بایست در این مدت چند هفته ای یک سری نکات را رعایت کند تا مبادا مشکلی پیش بیاید. نکته مثبت این است که کل بافت عفونی برداشته می شود و به همین دلیل احتمال بازگشت دوباره کیست به پایین ترین حد خودش خواهد رسید.

درمان کیست مویی با جراحی سنتی

در جراحی سنتی از تیغ جراحی و معمولا داروی بیهوشی استفاده می شود که در حال حاظر جزو روش های منسوخ شده به حساب می آید و کمتر کسی به دنبالش است. این روش نکات منفی زیادی دارد :

  • میزان برش برای برداشتن ناحیه مورد نظر بیشتر است.
  • احتمال ورود باکتری و عفونت های جدید به بدن بسیار زیاد می باشد.
  • هزینه بیشتری نسبت به لیزر دارد.
  • طول عمل بیش از ۵۰ دقیقه خواهد بود و در این بین معمولا خونریزی هم خواهد داشت.
  • در جراحی سنتی معمولا دوره نقاهت بین ۲ الی ۷ روزه خواهیم داشت.
درمان کیست مویی با دارو

در این روش درمانی معمولا از مواردی استفاده می شود که باعث تسکین درد و کاهش عفونت می شوند مانند آنتی بیتوتیک و مسکن ها که می توانید بدون نسخه پزشک استفاده کنید. البته بهتر است برای مصرف داروهای سنگین مانند آنتی بیتوتیک از پزشک مشورت بگیرید تا مبادا دچار حساسیت یا مشکلات بیشتر شوید. به هر حال ما نمی توانیم در این مقاله به طور کامل موضوع داروها را بررسی کنیم و می بایست قبل از هر کاری با شدت بیماری آشنا شویم.

درمان خانگی کیست مویی

دقت داشته باشید که هر ماده ای که خاصیت آنتی باکتریال و ضد درد داشته باشد را می توانیم جزو روش های خانگی کیست مویی در نظر بگیریم. دقت داشته باشید که احتمال موفقیت با این روش ها بسیار اندک بوده و تقریبا می توان گفت که غیر ممکن است و تنها می‌تواند باعث کنترلش شود.

عسل

عسل می تواند یک گزینه عالی برای هر نوع بیماری باشد و با خاصیت قوی ضد عفونی کنندگی و افزایش دهنده قدرت سیستم ایمنی بدن یک گزینه عالی به حساب می آید. اگر دقت کرده باشید پزشکان زیادی از این ماده جادویی برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می کنند. البته باید این مورد را هم در نظر داشته باشید که عسل می بایست طبیعی باشد و موارد موجود در سوپر مارکت ها اغلب با آب و شکر تهیه می شوند و تاثیری نخواهند داشت.

چای کیسه ای یا روغن درخت چای

چای کیسه ای یا حتی روغن درخت چای یکی از بهترین و در عین حال سخت ترین روش ها می باشد. چای کیسه ای به دلیل اسیدی که دارد می تواند عفونت های مختلف را برطرف کند و به همین دلیل از این ماده در ساخت داروهای مختلف و همچنین آمپول ها استفاده می شود.

نمک

نمک یک ماده عالی برای میکروب کشی و در عین حال درد آور است که می تواند میکروب های ناحیه مورد نظر را در کوتاه ترین زمان ممکن تا حد زیادی از بین ببرد. نمک می تواند میزان تورم و سوزش کیست مویی را کمتر کند و به همین دلیل یکی از بهترین روش های کنترل درد به حساب می آید.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.