آیا سرطان روده بزرگ کشنده است؟
آیا سرطان روده بزرگ کشنده است؟
سرطان روده بزرگ یکی از انواع سرطان می باشد که متاسفانه در بین مردم بسیار شیوع پیدا کرده است و ممکن است در سال های آینده درصد بیشتری را به خود مبتلا کند. این بیماری با نام های مختلفی از جمله سرطان کولون و سرطان رکتوم هم شناخته می شود.
به طور کلی سرطان به نوعی از بیماری گفته می شود که سلول های بیش از حد بزرگ یا تکثیر می شوند و اگر این مشکل برای رکتوم به وجود بیاید به آن سرطان رکتوم گفته می شود. به هر حال ما در این مقاله می خواهیم ببینیم که آیا سرطان روده بزرگ کشنده است و از آن طرف چه روش های درمانی برای آن وجود دارد! پس تا انتها همراه ما باشید.
معرفی کلی سرطان روده بزرگ
خب قبل از اینکه بخواهیم به این سوال شما پاسخ دهیم می بایست بیشتر با بیماری آشنا شوید و ببینید که چطور عمل میکند. این بیماری می تواند به دلایل بسیار زیادی به وجود بیاید. اگر بتوانید سبک زندگی و رژیم غذاییتان را عوض کنید و پاکسازی روده انجام دهید احتمال ابتلا را تا ۹۰% کاهش داده اید. پس باقی موارد بر می گردد به ژنتیک شما. برای تشخیص سرطان تنها کافیست یک تکه از کولون را برداشته و با کولونوسکوپی بررسی اش کنیم.
البته یک روش بسیار جدید برای درمان این بیماری به وجود آمده است که هنوز به مرحله انسانی نرسیده است که مرتبط با تغییر ژن های سلول های سرطانی می باشد. این سلول به دلیل تغییرات ژنتیکی که درونشان ایجاد می شوند اقدام به بزرگ تر و تکثیر شدن می کنند و اگر فعالیت ژن ها را برعکس کنیم بعد از ۶ ماه دیگر خبری از بیماری نخواهد بود. البته این روش در حال حاضر بر روی موش های آزمایشگاهی پیاده سازی شده است و به موفقیت رسیده است.
عوامل ایجاد کننده سرطان رکتوم
دلایل بسیار زیادی هستند که می توانند به مرور زمان باعث پیدایش این بیماری شوند و اغلب آنها به سبک زندگی افراد بر میگردد که اگر درست شود تقریبا تمام راه را رفته ایم. به هر حال اصلی ترین دلایل را می توانیم موارد زیر در نظر داشته باشیم : اولین و مهمترین عامل تاثیر گذار در حال حاظر رژیم غذایی بسیار غلطی است که در جامعه ایران رواج بسیار زیادی داشته و روز به روز در حال افزایش است. مصرف بیش از اندازه فست فودها و غذاهای کنسرو شده که مشخص نیست از چه مواد اولیه ای برای تهیه آنها استفاده شده است و مواد نگهدارنده ای درونشان قرار دارد باعث آسیب جدی به دستگاه گوارش انسان خواهد شد.
سرطان رکتوم می تواند در هر فردی با هر جنسیت و سنی رخ دهد. اما بیشتر افرادی که دچار این بیماری می شوند بیش از ۵۰ سال سن دارند. همانطور که جلوتر می رویم دستگاه های مختلف بدن به ویژه دستگاه گوارش استهلاک بیشتری پیدا می کند و دیگر نمی تواند مانند روز اول کار کند. ممکن است پولیپ های موجود در دیواره روزده بزرگ به مرور زمان بزرگ تر شوند و همین موضوع می تواند در مرور زمان باعث ایجاد سرطان رکتوم شود. بهتر است قبل از هر کاری با پزشک متخصص مشورت کنید تا بعد از انجام آزمایشات و معاینه یک روش درمان برایتان تجویز کند. چهارمین عامل تاثیر ژنتیک فرد است.
با توجه به بررسی های انجام شده دانشمدان متوجه شده اند که یک سری ژن های حامل در سلول های بدن این افراد وجود داشته اند که ممکن است به نسل بعدی هم منتقل شوند. گاهی مواقع ممکن است فرد به بیماری التهاب دیواره روده بزرگ یا همان کولیت اولسروز مبتلا شده باشد که همین بیماری میتواند احتمال ابتلا به سرطان رکتوم را افزایش دهد. عوامل زیاد دیگری از جمله مصرف الکل و مواد مخدر در کنار اضافه وزن می توانند تاثیر بسیار زیادی داشته باشند. بسیاری از افراد تصور می کنند که استعمال دخانیات چندان به چشن نمی آید,اما باید بدانید که حتی یک نخ سیگار هم میتواند باعث بروز این مشکل شود.
البته در حال حاضر گفته می شود که اگر دوز بسیار اندک آسپرینی را زیر نظر پزشک مصرف کنید می توانید تا حد زیادی از ابتلا به این سرطان جلوگیری کنید. البته این موضوع هنوز به طور کامل حل نشده است و نباید بدون معاینه این کار را انجام دهید. به طور کلی بین ۸ الی ۱۲ درصد کل کسانی که به سرطان رکتوم دچار می شوند از طریق ژنتیک بوده و اگر کسی در خانواده خود این مشکل را داشته است می بایست سریعا برای انجام آزمایشات مختلف به پزشک مراجعه کند.
نشانه های سرطان رکتوم
آیا می دانید بواسیر چیست ؟ علائم بیماری سرطان رکتوم ممکن است با موارد دیگر از جمله بواسیر، تب و عفونت ها شباهت بسیار زیادی دارد. به همین دلیل نباید سرخود کاری انجام دهید و با ۴ خط خواندن مطالب وبلاگ های خبری یک نسخه برای خودتان آماده کنید. دقت داشته باشید که اگر بیماری در مراحل ابتدایی و خفیف خود باشد قطعا می توان با روش های درمانی ساده تر آن را از بین برد. علائم سرطان روده عبارتند از :
اولین و مهمترین روش تشخیص این بیماری وجود خون بر روی مدفوع می باشد که ممکن است شدتش زیاد یا کم باشد. به هر حال این مورد را می توان در آزمایشات مختلف به راحتی تشخیص داد. ممکن است سیستم ایمنی فرد به ندرت ضعیف شود و برای دفع بیماری اقدام به بالا آوردن معده یا همان استفراغ کند. این موضوع در بیمارانی که در مراحل شدید قرار دارند بیشتر خواهد بود.
سومین موردی که می توانیم به آن اشاره کنیم ضعف و خستگی همیشگی بدن می باشد. در این حالت فرد احساس می کند که انگل یا عفونت دارید و معمولا کمتر کسی به ذهنش می رسد که برای درمان پرولاپس رکتوم اقدام کند.
یکی دیگر از نشانه های بسیار شایع در بیماران را می توانیم زردی یا همان یرقان در نظر داشته باشیم. در این حالت صورت فرد رنگ پریده و زرد خواهد شد که نشان دهنده ضعف بدن می باشد و می بایست هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کند. یبوست و اسهال دو عضو جدا نشدنی از بیماری های مقعدی می باشند که اگر ادامه دار باشند باید شک کنید. همچنین ممکن است مدفوع فرد تا حد زیادی باریک شده باشد. البته این باریک شدن مدفوع می تواند دلایل مختلفی داشته باشد.
شدت های مختلف سرطان روده بزرگ
قبل از اینکه ببینیم آیا سرطان روده بزرگ کشنده است یا نه می بایست با شدت و مراحل آن آشنا شویم. سرطان دارای دو نوع خفیف و شدید می باشد که در نوع خفیف تنها یک قسمت از بدن آسیب می بیند که می توان با جراحی آن را از بین برد. اما در نوع شدید تقریبا کل بدن آلوده شده است و می بایست از روش های دارویی و شیمی درمانی کمک گرفت که سختی بسیار زیادی دارند. البته تشکیل سرطان روده بزرگ خود دارای چند مرحله مختلف است که عبارتند از :
به وجود آمدن پولیپ
مرحله شامل از بین رفتن ژن مربوط به سرکوب کردن تومور APC می شود. البته ممکن است در کنار آن یک سری از ژن های دیگر هم از بین بروند که با توجه به شدت بیماری متفاوت است. در این مرحله اولین سد در مقابل تشکیل سرطان نابود می شود که پولیپ یا تورم ایجاد خواهد شد.
به وجود آمدن آدنوما
در این مرحله هم یک سری از ژن های کنترل کننده نابود می شوند که به مرور زمان توده بزرگ تر خواهد شد که به آن تومور خوشخیم آدنوما گفته می شود. درمان بیماری در این حالت کار راحتی بوده است و از ان طرف تشخیص سختی خواهد داشت.
به وجود آمدن کارسینوما
بدترین و آخرین مرحله تشکیل سرطان یعنی از بین رفتن ژن های کنترل کننده p53 و سایر ژن ها می باشد که بعد از آن بافت دقیقا مانند سرطان شده و می توان بگوییم که فرد دارای سرطان روده بزرگ است. تومور این نوع التهاب از نوع بدخیم بوده و شدت بسیار بیشتری خواهد داشت.
آیا سرطان روده بزرگ کشنده است
خب قطعا این سوال برای بسیاری از شما عزیزان پیش آمده است که آیا سرطان روده بزرگ کشنده است یا نه؟ در جواب باید بگوییم که اگر به سراغ روش های درمانی بروید به هیچ عنوان کشنده نیست و تنها بدن را تا حد زیادی ضعیف خواهد کرد. البته این موضوع را هم در آخر بگوییم هر بیماری قابلیت کشنده بودن را دارد و این کاملا به سیستم ایمنی بدن شما و شدت بیماری مورد نظر دارد!
سوالات متداول
سرطان روده بزرگ چیست؟
سرطان روده بزرگ به سرطانهایی اطلاق میشود که در روده بزرگ (کولون) یا راست روده (رکتوم) شروع میشوند. این نوع سرطان معمولاً از پولیپهای غیرسرطانی که در دیواره روده تشکیل میشوند، آغاز میشود.
علائم سرطان روده بزرگ چیست؟
علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
– تغییر در عادات روده (اسهال یا یبوست)
– خونریزی از مقعد یا وجود خون در مدفوع
– درد شکم یا نفخ
– کاهش وزن غیرقابل توضیح
– خستگی مفرط
چه عواملی خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش میدهند؟
عوامل خطر شامل:
– سن (بیشتر در افراد بالای ۵۰ سال)
– سابقه خانوادگی سرطان روده بزرگ
– رژیم غذایی پرچرب و کمفیبر
– سیگار کشیدن و مصرف الکل
– بیماریهای التهابی روده مانند کولیت اولسراتیو
چگونه میتوان از سرطان روده بزرگ پیشگیری کرد؟
پیشگیری شامل موارد زیر است:
– مصرف رژیم غذایی متعادل و سرشار از فیبر
– ورزش منظم
– محدود کردن مصرف الکل و ترک سیگار
– انجام غربالگری منظم (مانند کولونوسکوپی) از سن ۵۰ سالگی یا زودتر در صورت وجود عوامل خطر
روشهای تشخیص سرطان روده بزرگ چیست؟
تشخیص معمولاً شامل:
– معاینه فیزیکی
– آزمایش مدفوع برای بررسی خون پنهان
– کولونوسکوپی
– تصویربرداری (مانند سیتیاسکن یا ام آر آی)
درمان سرطان روده بزرگ چگونه است؟
درمان بسته به مرحله بیماری شامل:
– جراحی برای برداشتن تومور
– شیمیدرمانی
– پرتودرمانی
– درمانهای هدفمند
آیا سرطان روده بزرگ قابل درمان است؟
بله، اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود، شانس درمان و بهبودی بسیار بالا است. با این حال، در مراحل پیشرفتهتر، درمان ممکن است پیچیدهتر باشد.
آیا تغذیه نقشی در پیشگیری یا درمان سرطان روده بزرگ دارد؟
بله، تغذیه سالم میتواند به پیشگیری کمک کند و در دوران درمان نیز ممکن است به بهبود وضعیت عمومی بیمار کمک کند.