کیست مویی چیست ؟

در این نوشته قصد داریم به تشریح یکی از شایع ترین بیماری ها در بین افراد پرمو اشاره کنیم. با مطالعه ی این مقاله متوجه خواهید شد که کیست مویی چیست ، چه علائمی دارد و راه های پیشگیری و درمان کیست مویی چه چیز هایی می باشد.

بیماری کیست مویی چیست ؟

در علم پزشکی کیست به توده ی از سلول ها که رشد نا به جایی دارند گفته می شود. این کیست ها انواع و ابعاد مختلفی دارند و در همه ی جای بدن نیز می توانند رشد کنند و متورم شوند. برای درمان کیست بسته به نوع و محل رشد آن روش های درمان مختلفی موجود می باشد. برخی با مصرف دارو های تنظیم کننده هورمون ها کوچک میشوند و پس از مدتی نیز ناپدید می گردند. برای درمان تعداد دیگری از این کیست ها ممکن است نیاز به عمل جراحی باشد.

مراحل شکل گیری کیست مویی در زیر پوست به این صورت است که، در ابتدا مو های زایدی که بی رویه رشد کرده اند و راهی برای بیرون آمدن از زیر پوست ندارند، به صورت یک توده ی دایره ای شکل در زیر پوست و در چربی ها تجمع می یابند.

حضور این توده ی مویی در زیر پوست سبب ایجاد چرک و التهاب و در نتیجه درد و سوزش فراوان در ناحیه باسن می شود. در اغلب موارد چرک و خون آبه هایی که به علت وجود توده ی مو در زیر پوست تجمع یافته اند؛ با شکافتن پوست، راهی به بیرون پیدا می کنند. در غیر این صورت اگر میزان اندازه کیست بزرگ باشد اما قادر به شکافتن پوست نباشد، عفونت و چرک موجود در آن به صورت یک توده ی زیر پوستی متورم و دردناک ظاهر می شود. این غده های زیر پوستی به علت خارش بسیار زیادی که دارند آسایش و آرامش فرد را سلب می کنند.

علائم شایع کیست مویی

کیست مویی یکی از شایع ترین کیست های رشد یافته در بدن است. این کیست در حد فاصل بین دو باسن به وجود می آید. کیست مویی از نوع کیست های بیرونی می باشد و با چشم نیز قابل رویت است. از علایم آزار دهنده ی کیست مویی می توان به قرمزی، سوزش، خارش بیش از حد، تورم و التهاب، خروج چرک و عفونت و … اشاره کرد. در برخی موارد نادر نیز به علت عفونت بسیار زیاد، فرد دچار تب های شدید و مکرر می شود و بعضا نیز دچار حالات غیر طبیعی و استفراغ می گردد.

 

علل به وجود آمدن کیست مویی چیست ؟

کیست مویی در هر گروه سنی ممکن است پدیدار شود. رشد کیست مویی دارای علل و عوامل بسیاری است، که در ادامه به تشریح مهم ترین دلایل آن می پردازیم.

۱) پر مویی بیش از حد
در افرادی که رشد موهای زاید آنها به دلایل مختلف اعم از اختلالات هورمونی به صورت غیر طبیعی زیاد می باشد، کیست مویی رویت می شود. کیست مویی بیشتر در افرادی که پوست تیره تر و موهای سیاه دارند دیده می شود، و ریسک ابتلا به این عارضه در این قبیل افراد به مراتب بیشتر از سفید پوستان می باشد. رشد بی رویه ی مو های زائد توسط داروهای کنترل کننده ی ترشح هورمون ها، می تواند درمانی برای این عارضه باشد.

۲) وراثت
یکی از عمده ترین دلایل رشد هر نوع کیست و مخصوصا کیست مویی در افراد وراثت می باشد. این عامل نقش بسیار تعیین کننده ای در ابتلا و یا عدم ابتلا به این بیماری دارد. طبق مشاهدات صورت گرفته رشد کیست مویی در افرادی که بیشتر پدرشان در گیر این بیماری بوده است، چندین برابر دیگر افراد گزارش شده است.

۳) کم تحرکی
امروزه به دلیل رشد و پیشرفت تکنولوژی، انجام کار ها برای بشر ساده تر شده است و نیاز به تحرک بسیار زیادی ندارد. کم تحرکی یکی دیگر از علل شایع کیست مویی می باشد. افرادی که به صورت مداوم در محیط کار و یا منزل بر روی صندلی های خشک و یا غیر استاندارد می نشینند، بیشتر در معرض ابتلا به این عارضه اند. کیست مویی برای اولین بار در بین جمعی از رانندگان ماشین های سنگین که مجبور به نشستن طولانی مدت بودند، مشاهده شده است.

۴) اختلالات هورمونی
همان طور که قبل تر نیز اشاره شد اختلال هورمونی امری بسیار مهم در شکل گیری کیست مویی به شمار می آید. در نوجوانان و جوانانی که در سنین رشد و بلوغ قرار دارند به دلیل ترشح هورمون های رشد، اختلالات زیادی در متابولیسم بدن آن ها اتفاق می افتد که منجر به بروز مشکلات عمده ای از جمله کیست مویی می گردد. پس از عبور از این مرحله از زندگی فرد ممکن است دیگر این عارضه ها را مشاهده نکند.

استفاده از برخی داروهای هورمونی در زنان ممکن است عوارضی از جمله کیست مویی را به دنبال داشته باشد.

راه های درمان کیست مویی

بعد از اینکه متوجه شدید کیست مویی چیست میتوانید اغلب با درمان های خانگی و رعایت برخی اصول بهداشتی رفع و رجوع کنید. اگر به چنین عارضه ای مبتلا شدید توصیه می شود که روزی دو الی چهار مرتبه به مدت پانزده دقیقه داخل تشت آب ولرم بنشینید. بهتر مقداری بتادین یا سرکه ی سیب در آب حل کنید تا محل ضدعفونی شود و از ورود میکروب و بیماری های جدید در امان باشید.

یکی دیگر از طرق درمان کیست مویی که در طب سنتی نیز بسیار بر آن تاکید شده است، خوردن روزانه دو الی سه حبه سیر خام همراه با یک لیوان آب می باشد. علاوه بر این آمده است که استفاده از ادویه هایی همچون زردچوبه در بهبود و درمان این بیماری موثر می باشد.

اگر با درمان های خانگی بهبود نیافتید حتما به پزشک مراجعه نمایید. پزشک ابتدا آنتی بیوتیک و پماد های موضوعی مسکن و ضدعفونی کننده تجویز می کند که در اکثر موارد بهبود دهنده اند.در موارد نادر که کیست مویی اندازه ای بیش از حد معمول دارد، پزشک متخصص تشخیص می دهد که برای درمان قطعی می بایست دست به عمل جراحی زد. این عمل، عمل نگران کننده و مشکلی نیست و امروزه اغلب با روش های سرپایی و لیزری انجام می گیرد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

لطفا چند لحظه صبر کنید…

  • آدرس : میدان ونک، ساختمان بانک دی، پ 78، ط 3
  • تلفن‌ : 88065942 – 88216340 – 09120997132
  • مراجعه حضوری از ساعت 15 الی 20 عصر
  • مشاوره تلفنی تمام روزها 8 صبح تا 10 شب