شقاق که در اصطلاح پزشکی با نام فیشر نیز خوانده می شود, یکی از شایع ترین بیماری های نشیمنگاهی بوده که بر اثر ایجاد شکاف یا ترک طولی در غشای خارجی مقعد به وجود می آید. عوامل مختلفی در بروز این عارضه دخیل می باشد که مهمترین آن ها یبوست و اسهال مداوم می باشد. در ادامه این مقاله قصد داریم تا در ارتباط با درمان سریع شقاق مقعدی و روش های مداوای آن صحبت کنیم.
از شایع ترین بیماری های مقعدی که با زخم نمایان می شود, شقاق یا فیشر بوده که در اثر اعمال فشار زیاد به نواحی رکتوم بروز پیدا می کند. این عارضه مربوط به دستگاه گوارش است که با بروز یبوست و اسهال مداوم, منجر به التهاب و تورم در قسمت های خارجی دیواره مقعد می شود. باید این خبر خوب را به بیماران دهیم که شقاق با راه حل های آسان تری قابل بهبود بوده و نیازی به درمان های سخت نیست که در پایان با تمامی روش های مداوای آن آشنا خواهید شد.
علت های زیادی در بروز بیماری شقاق موثر می باشد که مهمترین آن ها را در موارد زیر آورده ایم:
اصلی ترین عواملی که در ایجاد بیماری شقاق نقش زیادی دارد, کمبود مایعات و آب در بدن می باشد که منجر به کم تحرکی روده ها و در نتیجه سفت شدن مدفوع خواهد شد. اجابت مزاج سخت باعث می شود فشار زیادی به ناحیه رکتوم وارد شده و در نهایت زمینه بروز پارگی و شکاف در ناحیه مقعد را به وجود می آورد.
روابط جنسی از ناحیه مقعد منجر به ایجاد فشار زیاد به بافت های کانال رکتوم و اسفنکتر داخلی خواهد شد. این عمل در آینده منجر به بروز مشکلاتی مانند بی اختیاری مدفوع و گازهای روده ای می شود.
در زایمان طبیعی به علت افزایش وزن رحم, فشار زیادی به ناحیه لگن و مقعد وارد شده و در نتیجه دیواره های ناحیه رکتوم به شدت آسیب پذیر می شوند.
وجود برخی از بیماری هایی مانند انگل و… سبب ایجاد خارش های مکرر در نواحی مقعد شده و در صورتی که درمان آن به موقع انجام نشود منجر به خونریزی و بروز شقاق خواهد شد.
با تنگی ناحیه رکتوم و منقبض بودن دیواره کناری مقعد, مدفوع به سختی خارج شده و در نتیجه منجر به بروز آسیب در بافت های این ناحیه و احساس درد و خونریزی در فرد بیمار می شود.
قرار گرفتن طولانی مدت در وضعیت نشسته و کم تحرکی منجر به اخلال در عملکرد روده ها و دستگاه گوارش خواهد شد. در نتیجه این عکس العمل فرد با بیماری هایی مانند یبوست و اسهال مواجهه خواهد کرد.
خشک کردن مقعد با دستمال زبر سبب ایجاد زخم در ناحیه مقعد و التهاب های مقطعی خواهد شد. در صورت خیس بودن نواحی مقعد بعد از دستشویی, حتما از حوله یا دستمال های لطیف و نخی استفاده کنید.
شقاق مزمن در طولانی مدت منجر به بروز سرطان ناحیه راست روده(کرون) و بیماری های التهابی خواهد شد. افرادی که به این عارضه دچار می شوند باید مراقبت های لازم را در این خصوص داشته تا از بروز آن جلوگیری کرده باشند.
متأسفانه امروزه رژیم های غذایی نادرست مانند فست فود ها، سرخ کردنی ها و… که بیشتر افراد را به سمت و سوی خود جلب کرده است, با رشد فزاینده ای روبرو شده که در آینده خطر ابتلا به بیماری شقاق را منجر خواهد شد. با مصرف مواد غذایی حاوی ملین و نوشیدنی های سالم می توانید از بروز یبوست و پیشرفت این عارضه جلوگیری به عمل آورید.
روش های مختلفی برای درمان سریع شقاق مقعدی وجود دارد که برای تعیین هرکدام از این راهکارها باید به پزشک متخصص مراجعه کنید تا منجر به عود مجدد این عارضه نشود. در ادامه با انواع راه حل های مداوای این بیماری آشنا می شوید:
همانطور که می دانید; درمانهای خانگی بیشتر جنبه حمایتی و مراقبتی داشته و برای کسانی که در مراحل اولیه ابتلا به شقاق قرار دارند, می تواند تاثیر بسزایی داشته باشد. تمامی این اقدامات عبارتند از:
۲٫ درمان شقاق با لیزر
مدرن ترین راهکار برای درمان بیماری شقاق مقعد, جراحی لیزر می باشد که امروزه با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی در عرصه پزشکی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه با مزایای لیزر آشنا می شوید که عبارتند از: